Μπορεί ο καφές να προστατεύσει το συκώτι; Η επιστήμη έχει την απάντηση

Καφές: Ο απρόσμενος σύμμαχος για το συκώτι σας και την καρδιά σας!

Επιστήμη
Δημοσιεύθηκε  · 3 λεπτά ανάγνωση

Μια νέα, μεγάλη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Biochemical Pharmacology, προσθέτει σημαντικά στοιχεία στην ήδη υπάρχουσα έρευνα. Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλει στην προστασία και ακόμη και στην αποκατάσταση της υγείας του ήπατος, μέσω της αναστολής της φλεγμονής. Πέρα από την επιβεβαίωση των ήδη γνωστών συσχετίσεων, η ανασκόπηση εντοπίζει και πιθανούς μοριακούς μηχανισμούς που εξηγούν αυτή τη θετική επίδραση. Πρόκειται για μια νέα συγκεντρωτική ανάλυση δεκαετιών επιδημιολογικών, πειραματικών και κλινικών δεδομένων, που αποδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στο ήπαρ.

Ο καφές είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις, πέρα από την καφεΐνη. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα κύτταρα του ήπατος, προάγοντας τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Το οξειδωτικό στρες αναγνωρίζεται ως ένας από τους βασικότερους παράγοντες πρόκλησης ηπατικής βλάβης.

Σε άτομα που έπασχαν από χρόνια ηπατίτιδα C, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με μειωμένη σοβαρότητα της ηπατικής βλάβης. Όσοι έπιναν καθημερινά καφέ εμφάνιζαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά εξέλιξης προς ίνωση και κίρρωση του ήπατος. Επιπλέον, η κατανάλωση 2 φλιτζανιών καφέ την ημέρα φάνηκε να μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, μιας σοβαρής επιπλοκής της ηπατίτιδας C.

Η ανασκόπηση ανέδειξε επίσης συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της μειωμένης σοβαρότητας σε δύο από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζονται με το ήπαρ: την αλκοολική ηπατική νόσο και την ηπατική νόσο από μεταβολική δυσλειτουργία.

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της ανασκόπησης είναι ο εντοπισμός των χημικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ. Οι ερευνητές εξέτασαν πέντε βασικούς τομείς, εντοπίζοντας συγκεκριμένα μόρια που επηρεάζονται θετικά από την κατανάλωση καφέ στους τέσσερις πρώτους. Όσον αφορά τον πέμπτο τομέα, ανέδειξαν μια ποικιλία ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου, η παρουσία των οποίων ενισχύεται με την κατανάλωση καφέ, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος.

Η ποσότητα καφεΐνης που θεωρείται γενικά ασφαλής κυμαίνεται περίπου στα 3 με 4 φλιτζάνια ημερησίως, ένα όριο που μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ατομική ανοχή του κάθε ατόμου. Η ανασκόπηση επισημαίνει ότι σε άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη, με καρδιαγγειακά νοσήματα ή αγχώδεις διαταραχές, μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες ακόμα και με μικρές ποσότητες καφέ.

Η μελέτη τονίζει επίσης ότι τα οφέλη του καφέ είναι δοσοεξαρτώμενα, δηλαδή εξαρτώνται από την ποσότητα που καταναλώνεται. Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση (πάνω από 5 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης («κακής» χοληστερόλης) και ενδεχομένως να συμβάλει σε διαταραχές λιπιδίων (δυσλιπιδαιμία).

Ο καφές μπορεί επίσης να αποδειχθεί ωφέλιμος για την καρδιά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Δεδομένου ότι η υγεία του ήπατος συνδέεται άρρηκτα με την υγεία της καρδιάς, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αρκετές μελέτες δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση σκέτου καφέ μπορεί να είναι ευεργετική και για την καρδιά, εφόσον γίνεται με καλή ανοχή», σημειώνουν οι ερευνητές.

«Η ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεται θα πρέπει να εξατομικεύεται για να επιτυγχάνονται τα βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή σε όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα», καταλήγουν οι ειδικοί.