
Εγκεφαλικό: Οι «ψίθυροι» του σώματος που σώζουν ζωές!
Το σώμα μας συχνά προειδοποιεί για ενδεχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο με μικρά, φαινομενικά ασήμαντα σημάδια. Περισσότεροι από το 20% όσων υπέστησαν εγκεφαλικό είχαν παρουσιάσει ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) έως και τρεις μήνες πριν.
Επιφανείς χειρουργοί και ιατρικές δημοσιεύσεις συγκλίνουν σε συγκεκριμένα συμπτώματα που λειτουργούν ως έγκαιρες προειδοποιήσεις, ακόμα και έναν μήνα πριν το συμβάν. Εάν αναγνωρίσετε κάποιο από αυτά, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.
Η βολβόνη, το κοινό παντζάρι, αναδεικνύεται σε ισχυρό σύμμαχο για την πρόληψη του εγκεφαλικού. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη C και νιτρικά άλατα.
Τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται στον οργανισμό σε νιτρικό οξείδιο (NO), μια ουσία που χαλαρώνει και διαστέλλει τα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας την πίεση. Έρευνες δείχνουν πως η τακτική κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να μειώσει τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική πίεση.
Πειράματα σε ηλικιωμένα ποντίκια κατέδειξαν ότι η συστηματική χορήγηση παντζαριού βελτιώνει τη λειτουργία των μεγάλων αγγείων, μειώνει το οξειδωτικό στρες και ενισχύει τη διαθεσιμότητα του νιτρικού οξειδίου, παράγοντες κρίσιμοι για την πρόληψη αγγειακών βλαβών.
Η βολβόνη περιέχει betalains, ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τις αρτηρίες. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχει ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, προάγοντας την αγγειακή ευεξία.
Τα νιτρικά της βολβόνης βελτιώνουν την αιμάτωση σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο μετωπιαίος λοβός, που σχετίζονται με τη μνήμη και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο νευρολογικής βλάβης.
Η κατανάλωση 250 ml χυμού βολβόνης ημερησίως φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική δόση για τη μείωση της πίεσης. Τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες και εντείνονται μετά από περίπου δύο μήνες. Μπορείτε να καταναλώσετε το παντζάρι ωμό, βραστό, ψητό, σε σαλάτες, smoothies ή σε χυμό με άλλα φρούτα και λαχανικά.