
Γλυκά από την Ουκρανία στα Εξάρχεια: Μια γεύση παράδοσης στο Cafe 67
Η Λέσια Σλομποντιάν, το 2012, έκανε πραγματικότητα το όνειρό της: ένα cafe bistrot στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη 67, όπου θα προσέφερε στους επισκέπτες της τις πιο νόστιμες και πρωτότυπες δημιουργίες της. Έτσι γεννήθηκε το Cafe 67, ένας χώρος γεμάτος χρώμα και φιλοξενία, έτοιμος να γίνει το αγαπημένο στέκι. H Λέσια υποδέχτηκε την ομάδα μας στο όμορφο Cafe 67 στα Εξάρχεια.
Σε κάθε επίσκεψη, ανακαλύπτεις και κάτι καινούργιο από τα γλυκά της, εμπνευσμένα από τη δυτική Ουκρανία, την πατρίδα της. Η Λέσια, την οποία η ίδια αποκαλεί «οικολογική» πρόσφυγα, άφησε τη χώρα της μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ. Δούλεψε σκληρά, αλλά το πάθος της για τη ζαχαροπλαστική την οδήγησε στην κουζίνα. Η γνωριμία της με τον Αλέξανδρο Γιώτη και οι σπουδές της στη Le Monde της άνοιξαν νέους ορίζοντες. Το Cafe 67 είναι η δημιουργική της διέξοδος.
Μια ηλιόλουστη μέρα απολαύσαμε καφέ και γλυκό στα τραπεζάκια του πεζοδρομίου. Η Λέσια έφερε ένα κομμάτι τούρτα medivnic, με παντεσπάνι μελιού και σαντιγί με ξινόκρεμα. Ένα άλλο δημοφιλές γλυκό είναι το syrnyk, διακοσμημένο με ζαχαρένιο σεμεδάκι και μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα. "Είναι ο πρόδρομος του τσιζκέικ", λέει η Λέσια. Φτιαγμένο με φρέσκο τυρί από αγελαδινό γάλα, αυγά και ζάχαρη, θυμίζει παιδική ηλικία. «Είναι το πασχαλινό γλυκό μας», εξηγεί η Λέσια. «Απλό, αγροτικό, αλλά επειδή ανάβαμε φούρνο για να το ψήσουμε, θεωρούνταν γιορτινό… αρέσει πολύ και στους Έλληνες».
Οι αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια κοντά στο Λβιβ ζωντανεύουν. Η ευωδιά του μελένιου παντεσπανιού και του ζεστού τυριού την ξυπνούσαν. «Η ευωδιά του μελιού ερχόταν μαζί με τη μυρωδιά από τα ξύλα στο τζάκι και ήταν στιγμή μαγική», θυμάται. «Η γιαγιά χτύπαγε την κρέμα με το χέρι και εγώ περίμενα 3-4 ώρες να παντρευτούν τα υλικά και να τη φάω… Αυτή η μυρωδιά του ψημένου παντεσπανιού με το μέλι μού έχει μείνει».
Ένα ιδιαίτερο γλυκό είναι το «Καρνόν-Βασίλ», με καρύδα και σπανάκι, σερβιρισμένο με γλυκό φραγκοστάφυλο. «Όποιος το δοκιμάζει ξαφνιάζεται», παραδέχεται. Είναι ένα φίνο γλυκό, που ξεκίνησε από αλμυρή τούρτα με λευκό τυρί και σπανάκι και εξελίχθηκε στη γλυκιά του μορφή. Το όνομά του οφείλεται στους ηθοποιούς Νίκο Κορδώνη και Βασίλη Ανδρέου. «Είναι όμως τόσο καλοί άνθρωποι, που άξιζε γι’ αυτούς να φτιάξω κάτι νέο», λέει η Λέσια.
Οι πειραματισμοί είναι στο αίμα της. Γι’ αυτό νιώθει τυχερή που ζει και δουλεύει στα Εξάρχεια. «Ήρθα εδώ από τύχη, μα τα Εξάρχεια μου έδωσαν την ευκαιρία να είμαι ο εαυτός μου και να εκφράζομαι… Εδώ μπορώ να μοιραστώ τις μνήμες από τον τόπο μου».
Cafe Bar 67, Εμμανουήλ Μπενάκη 67, T/210-38.01.771