Αυτά είναι τα 10 αγαπημένα μας πιάτα στην Αθήνα

Γεύσεις Αθήνας: Τα 10 πιάτα που κάνουν τη διαφορά!

Αθήνα
Δημοσιεύθηκε  · 3 λεπτά ανάγνωση

**Ιώδιο, Κολωνάκι:** Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, σαν αληθινή σταρ, παρουσιάζει τα πιάτα της και συνομιλεί με τους πελάτες. Ξεχωρίζουν το αυγοτάραχο με λευκή σοκολάτα, ο μπακαλιάρος «σεφταλιά» και τα «γιουβαρλάκια» σφυρίδας. Η ψαρόσουπά της, πυκνή και χυλωμένη, φτιάχνεται με ζωμό από κεφάλια σφυρίδας και πετρόψαρα, συνδυασμένο με ελαφρύ ζωμό λαχανικών.

**Ταβέρνα των Φίλων, Κολωνός:** Ο Γιάννης Μούσιος μαγειρεύει γίδα από την Εύβοια ή την Κίμωλο σαν κλασικό κοκκινιστό, με μπόλικο σκορδοκρέμμυδο, μπαχάρι, σπόρους κανέλας, θυμάρι, κόκκινο κρασί και ζωμό από τα κόκαλά της. Το κρέας σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια ή ξινό τραχανά από την Εύβοια και ξερή μυζήθρα. Όταν κάνει κρύο, η γίδα γίνεται βραστή.

**Πλατεία Πλυτά, Παγκράτι:** Οι Περικλής Κοσκινάς, Μάριος Κοροβέσης, Γιάννης Λουκάκης και Σπύρος Πεδιαδιτάκης δημιούργησαν ένα μεζεδοπωλείο-ψησταριά με μενού που αλλάζει δύο φορές την ημέρα. Τα συκωτάκια πετεινού σαβόρο, με κερκυραϊκό DNA, παραμένουν σταθερά. Τα συκωτάκια και οι καρδιές από βιολογικό πετεινό αλευρώνονται και τηγανίζονται σε ελαιόλαδο με σκόρδο, δεντρολίβανο, σταφίδα και κουκουνάρι.

**Γαλλο-ελληνικό μπιστρό, Δάφνη:** Ο σεφ Χάρης Νικολούζος ετοιμάζει ένα χρονοβόρο και τεχνικά απαιτητικό πιάτο με βιολογικό χοιρινό από την Κρήτη, φουά γκρα, lardo di colonnata, συκωτάκια κουνελιού, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και ζελέ από τρία είδη κρασιού. Όλα αυτά τυλίγονται σε χειροποίητη σφολιάτα με μείγμα μπαχαρικών. Στο τέλος προστίθενται πουρές από καπνιστό χουρμά και αποξηραμένο βερίκοκο, μαζί με πίκλες κρεμμυδιού σε μαύρη μπίρα.

**Ex Machina, Παγκράτι:** Ο Άνταμ Κοντοβάς εμπνέεται από την ασιατική κουλτούρα και φτιάχνει μια αφράτη ομελέτα γεμισμένη με μπλε καβούρι από την Κατερίνη. Την περιβάλλει μια μπισκ καβουριού με σόγια και μίσο. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε και χαβιάρι.

**Καφενές, Κυψέλη:** Στον κεφάτο αυτό χώρο, η Ισπανία συναντά την Ελλάδα. Δοκιμάστε τον μεζέ με τα ρεβίθια, τη sobrassada και τα μύδια. Τα ρεβίθια Λήμνου σιγομαγειρεύονται στον φούρνο με κρητικό Μαρουβά και sobrassada από την Καστίλλη και Λεόν. Σε αυτή τη σάλτσα αχνίζονται τα μύδια και προστίθεται χυμός μοσχολέμονου.

**Cookoovaya, Ιλίσια:** Το μπιάνκο είναι μια αριστοτεχνικά εκτελεσμένη εκδοχή του παραδοσιακού φαγητού της Κέρκυρας και της Λευκάδας. Αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, λάδι, πατάτα, ψάρι και λίγος χυμός λεμόνι είναι τα μόνα υλικά για αυτό το πιάτο. Τα εύσημα στον Περικλή Κοσκινά που μαγειρεύει υπέροχα το μπιάνκο και συνέβαλε στη διάδοσή του.

**Pino, Γλυφάδα:** Ο σεφ Λούκα Πισκάσι έχει ως αναφορά την κουζίνα της ρωμαίας γιαγιάς του. Μην παραλείψετε τα fritti: τα τηγανητά ορεκτικά με τα διασκεδαστικά ονόματα. Τα suppli al telefono είναι η ρωμαϊκή εκδοχή των arancini, με σπιρτάδα ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικό. Τα sanpietrini είναι τηγανητά κυβάκια με κρεμώδες εσωτερικό από φετουτσίνι με τρούφα και αρακά.

**Mirlo, Γκάζι:** Ένα κεμπαπτζίδικο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με best seller το γιαουρτλού του. Το κεμπάπ είναι από 100% πρόβειο κρέας, καρυκευμένο με πιπέρι Αλέπο και καπνιστό πιπέρι Ούρφα. Συνοδεύστε το με τα καψαλισμένα κρεμμύδια με ελαιόλαδο και ροδόξινο από την Αντιόχεια.

**Μανάρι, Πλατεία Αγ. Θεοδώρων:** Στη μετα-κρεατοταβέρνα του Άρη Βεζενέ, η ορφανή μακαρονάδα βράζει σε ζωμό κρέατος και σερβίρεται με λίγο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Η μερίδα είναι γενναιόδωρη, για δύο άτομα ή για ένα, πολύ ορεξάτο.