Έρευνα: Το 33% των ανθρώπων δεν ξέρει πώς μοιάζει ένα υγιεινό γεύμα

Ένας στους τρεις Αμερικανούς δεν ξέρει τι είναι "υγιεινό γεύμα;"

Υγεία
Δημοσιεύθηκε  · 2 λεπτά ανάγνωση

Μια πρόσφατη εκτεταμένη έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες έφερε στο φως ένα ανησυχητικό στοιχείο: περίπου ένας στους τρεις ενήλικες δεν γνωρίζει τι συνιστά ένα «υγιεινό γεύμα». Παρόλο που η μελέτη επικεντρώνεται στον αμερικανικό πληθυσμό, τα ευρήματά της αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη, παγκόσμια ανησυχία: τη σύγχυση σχετικά με τους υγιεινούς συνδυασμούς μακροθρεπτικών συστατικών και την εσφαλμένη αντίληψη για τους υδατάνθρακες και τα δημητριακά.

Η έρευνα κατέδειξε ότι πολλοί άνθρωποι υπερεκτιμούν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη, ενώ ταυτόχρονα υποτιμούν τον ρόλο των δημητριακών, μιας κύριας πηγής ενέργειας και απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών.

Πάνω από ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεωρούν τους υδατάνθρακες «ανθυγιεινούς», ενώ το 29% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωσή τους τον τελευταίο χρόνο. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί να καταναλώνουν λιγότερα τρόφιμα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ένα παράδοξο είναι ότι αυτοί που αποφεύγουν τους υδατάνθρακες προσπαθούν ταυτόχρονα να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών. Όμως, οι ίνες βρίσκονται κυρίως στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτή η αποσύνδεση ανάμεσα στους στόχους και την διατροφική πρακτική καταδεικνύει το μέγεθος της σύγχυσης γύρω από το ρόλο των διαφόρων ομάδων τροφίμων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 17% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι τα τρόφιμα με βάση τα δημητριακά παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (54%) ανέφεραν ότι έχουν κάνει πρόσφατες αλλαγές στη διατροφή τους για λόγους υγείας. Ωστόσο, ένα σημαντικό 55% πραγματοποίησε αυτές τις αλλαγές χωρίς να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Αυτό εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι διαμορφώνουν τις διατροφικές τους επιλογές με βάση εσφαλμένες πεποιθήσεις που συχνά διακινούνται ως fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έρευνα υπογραμμίζει μια θεμελιώδη αλήθεια: η διατροφική γνώση δεν είναι αυτονόητη, ακόμα και σε κοινωνίες με ευρεία πρόσβαση στην πληροφόρηση. Αυτή η έλλειψη γνώσης μπορεί να οδηγήσει σε επιλογές που αντιβαίνουν τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού.

Στην εποχή της αυξανόμενης έμφασης στην «αυτο-βελτίωση», η ανάγκη για στοχευμένη και έγκυρη διατροφική εκπαίδευση γίνεται επιτακτική. Η ισορροπημένη διατροφή δεν απαιτεί υπερβολές ούτε στερήσεις, αλλά γνώση και μέτρο.