Τι θα τρώμε φέτος στην Αθήνα; Νέα εστιατόρια, ταβέρνες, φούρνοι και street food

Αθηναϊκές γεύσεις: Τα νέα μαγαζιά που θα λατρέψουμε αυτό το φθινόπωρο!

Αθήνα
Δημοσιεύθηκε  · 3 λεπτά ανάγνωση

Η Αθήνα ανανεώνεται γαστρονομικά με τρατορίες, νεοταβέρνες, αναψυκτήρια-ψησταριές, σουσάδικα, μεζεδοπωλεία, μπεργκεράδικα και φούρνους νέας γενιάς που μεταμορφώνονται το βράδυ σε εστιατόρια.

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, Λούκα Πισκάτσι, άνοιξε στη Γλυφάδα το Pino (Κύπρου 18) με ρωμαϊκή τρατορία. Εκεί θα βρείτε πίτσα ρομάνα, supplì και San Pietrini, συνοδευόμενα από εκλεπτυσμένα cocktails και κρασιά από μικρούς παραγωγούς της Ιταλίας.

Στην Άνω Γλυφάδα (Δημητρίου Γούναρη 160), ετοιμάζεται το S&Co, ένα στιλάτο μπιστρό με την επιμέλεια του Νίκου Ρούσσου και σε συνεργασία με τους αδελφούς Σόβολους. Το μενού περιλαμβάνει από καφέ και viennoiserie μέχρι καγιανά και κροκ μαντάμ. Ο σεφ Αλέξανδρος Γεροντιδάκης θα δημιουργεί σκορδόψωμο με παντζάρια σκορδαλιά και μούρα, γαρίδες αυγολέμονο, γκόγκες, χταπόδι γιουβέτσι και σουτζουκάκια σχάρας.

Στη Γούβα, στην πλατεία Πλυτά, η ομάδα της Cookoovaya συναντά την ομάδα του Άκρα στο Πλυτά, που ανοίγει στις αρχές Οκτωβρίου. Ένα ψησταριά-καφενείο-αναψυκτήριο με απλές γεύσεις.

Στην Ομόνοια, από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο Βασίλης Χαμάμ θα βρίσκεται στο Αθήναιον (Λυκούργου 9), έναν ιστορικό χώρο εστίασης από το 1932. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Δαγριτζίκο και τον Ζώη Χαλκιόπουλο, θα προσφέρουν τοπικές πρώτες ύλες, παλιά ελληνική μουσική και κρασιά του Δημήτρη Κούμανη.

Στο Κολωνάκι, ο Γιώργος Μελισσάρης αναβιώνει το ιστορικό Καφενείο (από το 1987) με εποχικά μαγειρευτά και κλασικά ελληνικά πιάτα. Η Κυριακή Φωτοπούλου επιμελείται την κουζίνα.

Τα αδέρφια Δούζη του Ergon ετοιμάζουν την ταβέρνα Ερμού κοντά στου Ψυρρή και το Θησείο, με νοσταλγικό στιλ και πιάτα εμπνευσμένα από την παράδοση της αθηναϊκής ταβέρνας. Ταυτόχρονα, στην Αθήνα έρχεται και το Balboa, το μπεργκεράδικο του Ergon, με smash burgers και tex mex γεύσεις.

Το Φίλιγκς μεταφέρεται στο Κουκάκι, ενισχυμένο με τον Αλέξανδρο Κόνιαρη, τον Γιώργο Ζαχείλα και τον Βάιο Κορομηλά. Στην Ανδρούτσου θα λειτουργήσουν το Φίλινγκς (microbakery) και το More Φίλινγκς (γαστροταβέρνα) με brunch και εστιατορικό μενού.

Ο Θωμάς Μάτσας και η ομάδα του Striggla ετοιμάζουν το Thirio στο κέντρο, με ελληνική και εποχική κουζίνα. Στο Κουκάκι, ο Μπάμπης Ασκερίδης και ο Γιάννης Πετρής ανοίγουν το Kuchisabishii (Φαλήρου 36), ένα ιαπωνικό sakaba με ramen, yakitori, gyoza και άλλα. Τη μπάρα αναλαμβάνει ο Γιάννης Πετρής.

Στο Κουκάκι, η Φωτεινή Παντζιά ετοιμάζει κάτι νέο με επίκεντρο το κρασί. Ο Δημήτρης Κατριβέσης σχεδιάζει κάτι ιδιαίτερο στο κέντρο. Το λιβανέζικο Em Sherif θα βρίσκεται στο ξενοδοχείο Dusit στη Γλυφάδα και στο The Ilisian (πρώην Hilton).

Ο Dopios απέκτησε έναν δεύτερο χώρο στη Γλυφάδα (Λαοδίκης 31), με τα πιάτα του Χριστόφορου Πέσκια. Το Δώδεκα Πιάτα μεταφέρθηκε στο Σύνταγμα (Ρόμβης 9), σε έναν πιο ευρύχωρο χώρο, με πιάτα του σεφ Παύλου Κυριάκη. Σύντομα αναμένουμε και το Ekiben Kitchen του Άρη Βεζενέ στη Γλυφάδα (Λαοδίκης). Το Μόντακιου αποκτά αδερφάκι στο Κολωνάκι, ενώ το Four Hands (Πλ. Φιλικής Εταιρείας 3) ανανεώνεται με νέο μενού και παγωτό.

Στην Ασκληπιού, στα Εξάρχεια, άνοιξε το Alouatou (Ασκληπιού 87), ένα microbakery με προζυμένιο ψωμί και πίτες με αυθεντικές, βλάχικες συνταγές.

Στο Παγκράτι, το Batard (Πύρρωνος 23) προσφέρει ψωμί 48ωρης ωρίμανσης και σάντουιτς με μπρι, καπνιστή γαλοπούλα και σος από ταχίνι, ή με σαλάμι Δράμας, γκοργκοντζόλα και σάλτσα ρομέσκο, φτιαγμένα από τους Δήμο Μπαλόπουλο και Γιώργο Κηρύκο.

Στο Περιστέρι, το Φαρίν Μουά (Ερυθραίας 2) διαθέτει ψωμιά με προζύμι, σάντουιτς σε φοκάτσια, γλυκά και καφέ speciality.

Ο Στέφανος Λιβάνιος ετοιμάζει το Deux amis στη Δραγατσανίου, με γαλλικό προφίλ και βιολογικό ψωμί.

Τέλος, ο Φάνης Θεοδωρόπουλος ανοίγει «Οι πεντανόστιμες» (Αθηνάς 25) με πίτες με χειροποίητο φύλλο γιουφκά και σαντουιτσάκια με διαλεχτά προϊόντα.