
Το μυστικό της μακροζωίας; Καφές, τσάι και νερό σε τέλεια αναλογία!
Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την υγεία μας. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι το μυστικό δεν βρίσκεται μόνο στην ποσότητα των υγρών που καταναλώνουμε, αλλά και στην ποιότητα και την ισορροπημένη κατανομή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το νερό δεν είναι η μοναδική πηγή ενυδάτωσης. Πολλά ροφήματα και τρόφιμα συμβάλλουν σημαντικά στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν προσφέρουν όλα τα ίδια οφέλη στον οργανισμό μας.
Μια νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, έφερε στο φως ότι όσοι καταναλώνουν καθημερινά νερό, καφέ και τσάι σε κατάλληλη αναλογία, όχι μόνο επιτυγχάνουν καλύτερη ενυδάτωση, αλλά ενισχύουν και την μακροζωία τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι πίνουν 7-8 ροφήματα ημερησίως – διατηρώντας ισορροπημένη την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και νερού – έχουν 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους πίνουν λιγότερα από 4 ροφήματα την ημέρα. Η αναλογία που φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευεργετική ήταν περίπου 2 φλιτζάνια καφέ για κάθε 3 φλιτζάνια τσάι, με ενδιάμεση κατανάλωση νερού.
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 182.770 ενήλικες, οι οποίοι συμμετείχαν στη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επανειλημμένα ερωτηματολόγια διατροφής 24 ωρών, τα οποία επέτρεψαν στους ερευνητές να υπολογίσουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση καφέ, τσαγιού και νερού. Η παρακολούθηση διήρκεσε περίπου 13 χρόνια.
Ο δρ. Thomas M. Holland, ερευνητής στο RUSH Institute for Healthy Aging, μιλώντας στο Medical News Today, τόνισε τη θεμελιώδη σημασία της επαρκούς πρόσληψης υγρών. «Κάθε κύτταρο του σώματος εξαρτάται από το νερό για να λειτουργεί – υποστηρίζει τον μεταβολισμό, ρυθμίζει τη θερμοκρασία και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δρ. Eamon Laird από το Atlantic Technological University στην Ιρλανδία, σχολίασε ότι πρόκειται για «μια ενδιαφέρουσα και καλά σχεδιασμένη παρατηρητική μελέτη», επισημαίνοντας όμως και ορισμένους περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι βασίζεται σε δεδομένα που αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, καθώς και την έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο παρασκευής των ροφημάτων.
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ – έως 4 φλιτζάνια την ημέρα – μπορεί να προσφέρει προστασία από φλεγμονώδεις και μεταβολικές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.
Αντίστοιχα, το τσάι έχει συσχετιστεί με την προστασία της καρδιάς, τις αντιγηραντικές ιδιότητες και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
«Ο καφές περιέχει φλαβονοειδή, χλωρογενικά οξέα και τριγονελλίνη – ουσίες που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνουν τη φλεγμονή. Το τσάι προσφέρει κατεχίνες και άλλα φλαβονοειδή, που υποστηρίζουν τη λειτουργία των αγγείων και διατηρούν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων. Μαζί, αυτά τα ροφήματα δρουν συνεργατικά, ενισχύοντας το ένα τα οφέλη του άλλου», εξηγεί ο Thomas M. Holland.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει επιπλέον όφελος από την υπερκατανάλωση. Αντίθετα, η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης, πάνω από 9 ροφήματα την ημέρα, μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, να ανεβάσει την πίεση, να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και να μειώσει την απορρόφηση μετάλλων.
«Το ιδανικό σημείο φαίνεται να είναι γύρω στα 7-8 ροφήματα την ημέρα, σε ισορροπημένο μείγμα νερού, καφέ και τσαγιού. Δύο καφέδες το πρωί, τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας και νερό ενδιάμεσα – ένας απλός ρυθμός ενυδάτωσης που ενισχύει τη μακροζωία», επισήμανε ο Thomas M. Holland. «Όπως πάντα στη διατροφή, το μυστικό είναι η ισορροπία», συμπλήρωσε καταλήγοντας ο Eamon Laird.