Αυτό το είδος ψωμιού μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών και στη μείωση χοληστερόλης, σύμφωνα με ειδικούς

Ψωμί σίκαλης: Ο σύμμαχός σας για απώλεια βάρους και υγεία!

Υγεία
Δημοσιεύθηκε  · 3 λεπτά ανάγνωση

Ένα συγκεκριμένο είδος ψωμιού αναδεικνύεται ως ιδανική επιλογή για όσους στοχεύουν στην απώλεια βάρους και τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την Έκθεση Κατανάλωσης Τροφίμων 2023 του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, οι Ισπανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 27,35 κιλά ψωμιού ετησίως, σύμφωνα με τον ιστότοπο Cope.

Το Ίδρυμα Διατροφής της Ισπανίας επισημαίνει τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία που προσφέρουν διάφοροι τύποι ψωμιού, με το ψωμί σίκαλης να ξεχωρίζει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «το ψωμί σίκαλης διακρίνεται για τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά, μόλις 3,3 γρ. ανά 100 γρ. προϊόντος, καθιστώντας το ιδανικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να μειώσουν τις θερμίδες. Επιπλέον, οι φυτικές του ίνες βοηθούν στον κορεσμό και βελτιώνουν την πέψη, ενώ συμβάλλει στην αποβολή της "κακής" χοληστερόλης (LDL), προλαμβάνοντας καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς διατηρεί καθαρές τις αρτηρίες».

«Το ψωμί σίκαλης είναι πλούσιο σε φώσφορο, που ενισχύει τα οστά και τα δόντια, ωφελώντας ιδιαίτερα ηλικιωμένους και αναπτυσσόμενους. Περιέχει επίσης μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο και νάτριο, καθώς και υγιή λιπαρά οξέα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και βελτιώνοντας τον μεταβολισμό – ιδανικό για χορτοφάγους και vegans», προσθέτει το Ίδρυμα.

Πρόσφατα, το NHS συνέστησε την ένταξη αυτού του είδους τροφίμων στη διατροφή για την υποβοήθηση της απώλειας βάρους.

Το Ίδρυμα Πεπτικού Συστήματος της Ισπανίας υπογραμμίζει ότι το προζύμι από σίκαλη βοηθά τα μικρόβια του εντέρου να ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα, οδηγώντας σε πιο αργή πτώση των επιπέδων σακχάρου, ωφελώντας την υγεία.

Οι ειδικοί υγείας συνιστούν το ψωμί σίκαλης ως καθημερινή επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά προειδοποιούν για την υπερβολική κατανάλωση.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας έδειξε ότι το γαλακτικό οξύ και τα βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στα οφέλη της ολικής άλεσης σίκαλης, που χρησιμοποιείται σε ψωμιά με πολλές φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, ανώτερα των κοινών λευκών ψωμιών.

Το προζύμι σίκαλης είναι πλούσιο σε βακτήρια γαλακτικού οξέος, που ζυμώνουν τη ζύμη και μεταβάλλουν τις βιοενεργές ενώσεις.

Παράγουν διακλαδισμένα αμινοξέα και μικρά πεπτίδια που επηρεάζουν τον μεταβολισμό της ινσουλίνης. Πολλές ενώσεις της σίκαλης επεξεργάζονται από τα εντερικά βακτήρια πριν απορροφηθούν.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Metabolomics έδειξε ότι τα μικρόβια του εντέρου και του προζυμιού παράγουν εν μέρει ίδιες ενώσεις, ενώ τα εντερικά μικρόβια παράγουν επίσης παράγωγα της τριμεθυλογλυκίνης (βεταΐνης).

Ένα κρίσιμο στοιχείο είναι οι βιοενεργές ενώσεις (φυτοχημικά) που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Τα εντερικά βακτήρια φαίνεται να παίζουν ρόλο στη μετατροπή αυτών των ενώσεων σε μορφή που απορροφάται πιο εύκολα, μεγιστοποιώντας τα οφέλη.

Ο καθηγητής διατροφής Τιμ Σπέκτορ συνιστά να επιλέγετε ψωμί με προζύμι από σίκαλη ή δίκοκκο σιτάρι και με πολλούς σπόρους, δίνοντας έμφαση στην αναλογία υδατανθράκων προς ίνες μικρότερη του 5:1.

Όπως εξηγεί, η σίκαλη προσφέρει καλύτερες μεταβολικές και μικροβιακές αντιδράσεις και δημιουργεί μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με το ψωμί ολικής άλεσης, ενώ το ψωμί προζυμιού είναι πιο εύπεπτο και προκαλεί λιγότερα συμπτώματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι πολλά "προζυμένια" ψωμιά του εμπορίου περιέχουν πρόσθετα και μαγιά, οπότε η ετικέτα "sourdough" δεν εγγυάται απαραίτητα ένα πιο υγιεινό προϊόν.