Πώς το σώμα μας προειδοποιεί για εγκεφαλικό επεισόδιο – Ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοήσετε και γιατί το παντζάρι σώζει ζωές

Προσοχή! Το σώμα προειδοποιεί για εγκεφαλικό – Μην το αγνοήσετε!

Υγεία
Δημοσιεύθηκε  · 2 λεπτά ανάγνωση

Μην αγνοείτε τους ψιθύρους του σώματός σας, γιατί μπορεί να δίνουν μικρά προειδοποιητικά σημάδια για ένα μικρό ή μεγάλο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πάνω από το ένα πέμπτο των ανθρώπων που υπέστησαν εγκεφαλικό, είχαν ένα ελαφρύ προειδοποιητικό επεισόδιο, γνωστό ως Transient Ischemic Attack (TIA), ακόμα και 90 μέρες πριν. Η έγκαιρη αναγνώριση αυτών των γεγονότων, που δεν είναι πάντα ξεκάθαρα, μπορεί να σώσει ζωές.

Επιφανείς χειρουργοί αλλά και δεκάδες δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά, καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν ισχυρές προειδοποιήσεις εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και έναν μήνα πριν την εκδήλωσή του. Αν έχετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, καλό θα είναι να επισκεφτείτε γιατρό.

Τι ρόλο παίζει το παντζάρι στην πρόληψη του εγκεφαλικού;

Η βολβόνη (Beetroot), το γνωστός μας παντζάρι, αποτελεί τον ριζικό βολβό ενός φυτού του είδους Beta vulgaris. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία όπως φυλλικό οξύ (folate), μαγγάνιο, κάλιο, και βιταμίνη C, αλλά η πλέον γνωστή ιδιότητά της είναι το υψηλό περιεχόμενο νιτρικών.

Τα νιτρικά από την βολβόνη μετατρέπονται στο σώμα σε νιτρικό οξείδιο (NO), μια ουσία που χαλαρώνει και διαστέλλει τα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας την πίεση. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να μειώσει τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική πίεση.

Πειράματα σε ηλικιωμένα ποντίκια έδειξαν ότι η συστηματική χορήγηση παντζαριού βελτίωσε τη λειτουργία των μεγάλων αγγείων, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα του νιτρικού οξειδίου, κάτι κρίσιμο για την πρόληψη αγγειακών βλαβών που μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό.

Η βολβόνη περιέχει betalains, ενώσεις με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τις αρτηρίες από βλάβη. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, συνεισφέρει και στην υγεία του πεπτικού συστήματος, κάτι που ενισχύει τη συνολική αγγειακή ευεξία.

Τα νιτρικά της βολβόνης αυξάνουν τη διαθεσιμότητα του νιτρικού οξειδίου, βελτιώνοντας την αιμάτωση σε περιοχές όπως ο μετωπιαίος λοβός, που σχετίζονται με τη μνήμη και την απόφαση – παράγοντες κρίσιμοι στην πρόληψη νευρολογικής βλάβης και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ως χυμό, 250 ml καθημερινά φαίνεται η πιο αποτελεσματική ποσότητα για τη μείωση της πίεσης. Τα αποτελέσματα αρχίζουν μέσα σε λίγες ώρες και εντείνονται μετά από 60 ημέρες. Τρόποι κατανάλωσης: ωμό, βραστό, ψητό, σε σαλάτες, smoothies, ή ακόμη και σε χυμό με άλλα φρούτα/λαχανικά.