Πώς ένα μιλκσέικ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο, σύμφωνα με ερευνητές

Μιλκσέικ: Η «βόμβα» που απειλεί τον εγκέφαλό σου – Νέα επιστημονική έρευνα

Υγεία
Δημοσιεύθηκε  · 2 λεπτά ανάγνωση

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutritional Physiology, η κατανάλωση ενός μιλκσέικ μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον εγκέφαλο. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, όπως το μιλκσέικ, έχει σχεδόν άμεση επίπτωση στη συσταλτικότητα των αιμοφόρων αγγείων.

Στην έρευνα συμμετείχαν δύο ομάδες ανδρών: μία με 20 άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών και μία με 21 άτομα ηλικίας 60 έως 80 ετών. Και οι δύο ομάδες κατανάλωσαν ένα μιλκσέικ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το οποίο παρασκευάστηκε από 350ml κρέμας γάλακτος, δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι σοκολάτας, μία κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας στιγμιαίο άπαχο γάλα σε σκόνη. Συνολικά, το ρόφημα απέδιδε 1.362 θερμίδες, 48 γραμμάρια υδατανθράκων και 9,5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας υπερήχους, εξέτασαν τη ροή του αίματος των συμμετεχόντων πριν και τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση του μιλκσέικ, ενώ εκείνοι εκτελούσαν squats. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Conversation και αναφέρεται στην έρευνα, οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το ρόφημα ως «βόμβα εγκεφάλου».

«Τα ευρήματά μας επιβεβαίωσαν προηγούμενη έρευνα που έχει δείξει ότι ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων που συνδέονται με την υγεία της καρδιάς να διαστέλλονται τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες», ανέφεραν οι ερευνητές. Παράλληλα, τόνισαν ότι, αν και ένα περιστασιακό γεύμα με πολλά λιπαρά είναι «απίθανο να προκαλέσει βλάβη», εντούτοις «έχει άμεση επίδραση στο σώμα».

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι η επιβλαβής επίδραση ήταν 10% πιο έντονη στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς γίνεται πιο δύσκολο να ρυθμιστεί η αρτηριακή πίεση. Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια ανεπαρκούς ή υπερβολικής αιμάτωσης του εγκεφάλου, αυξάνοντας με την πάροδο του χρόνου τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια.

Κλείνοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η συγκεκριμένη μελέτη υπενθυμίζει ότι η διατροφή δεν διαμορφώνει μόνο μακροπρόθεσμα την υγεία, αλλά επηρεάζει το σώμα και τον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο.