Νέα έρευνα: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης

Κατάθλιψη: Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τη διάθεσή μας;

Υγεία
Δημοσιεύθηκε  · 3 λεπτά ανάγνωση

Πίτσα, τηγανητό κοτόπουλο και παγωτό μπορεί να φαίνονται ιδανικά σε μια δύσκολη μέρα, όμως έρευνες δείχνουν πως τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs), όπως τα ντόνατς, βλάπτουν την υγεία. Μια νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, προειδοποιεί ότι τα UPFs οδηγούν σε μια «πανδημία χρόνιων ασθενειών».

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και σχετικών παθήσεων όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η διατροφή με πολλά UPFs μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά, φλεγμονές στο έντερο και ορισμένους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, υπάρχει μια λιγότερο γνωστή επίπτωση: η κατάθλιψη.

Νέα έρευνα από το Πακιστάν συνδέει την κατανάλωση πολλών UPFs με 20% έως 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, η οποία χαρακτηρίζεται από απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και συναισθήματα λύπης και απελπισίας. Οι συγγραφείς της μελέτης, στο European Medical Journal Gastroenterology, αναφέρουν ότι «αυτή η σχέση παραμένει σημαντική ακόμη και μετά τη διόρθωση για άλλους πιθανούς παράγοντες», σύμφωνα με τη New York Post. Οι ερευνητές ανέλυσαν εννέα μελέτες με πάνω από 79.700 συμμετέχοντες για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν αυτή τη σύνδεση. Μία είναι ότι τα τρόφιμα αυτού του τύπου μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα, οι οποίες συνδέονται με αρνητική διάθεση, στρες και άγχος. Επιπλέον, στερούνται κρίσιμων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Β, βιταμίνη D, μαγνήσιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου είναι καθοριστική.

«Μελέτες δείχνουν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου των καταθλιπτικών ατόμων διαφέρει σημαντικά από εκείνη των υγιών», σημείωσαν οι ερευνητές από το Πακιστάν. «Από τα υπάρχοντα δεδομένα, οι συγγραφείς μπορούν να συμπεράνουν ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το νευρικό σύστημα και να οδηγήσουν σε κατάθλιψη». Τόνισαν ότι τα βακτήρια του εντέρου παράγουν τις χημικές ουσίες που συνδέονται με τη διάθεση: σεροτονίνη, ντοπαμίνη και GABA. Η διατάραξη της ισορροπίας των βακτηρίων μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών.

Η αποχή από τα UPFs είναι η προφανής λύση, αλλά δεν είναι πάντα εύκολη. Τα UPFs υπάρχουν παντού, αποτελώντας το 55% των συνολικών θερμίδων στη μέση αμερικανική διατροφή. Η Δρ. Eva Selhub, από το Harvard Health Publishing, προτείνει να παρατηρήσετε πώς σας επηρεάζουν αυτά τα τρόφιμα. Συνιστά να τρώτε «καθαρά» για δύο ή τρεις εβδομάδες, αποφεύγοντας ζάχαρη και επεξεργασμένα προϊόντα. Αν το φαγητό έρχεται σε κουτί ή σακούλα, πρέπει να το αποφύγετε. Μετά την περίοδο αυτή, επανεισαγάγετε τα τρόφιμα σταδιακά, ένα-ένα, για να δείτε πώς σας επηρεάζουν.