
Κάρπαθος: Εκστασιασμένοι οι Ιταλοί με τις μακαρούνες και την αυθεντικότητα!
Η Κάρπαθος, αυτό το μαγευτικό νησί των Δωδεκανήσων, έχει καταφέρει να μαγέψει τον ιταλικό Τύπο, με ένα εκτενές αφιέρωμα να εξυμνεί τη γαστρονομία του και τους άρρηκτους δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με την Ιταλία.
Σύμφωνα με την La Repubblica, μια εφημερίδα με εκατομμύρια αναγνώστες, «στην Κάρπαθο, οι γυναίκες εξακολουθούν να ζυμώνουν μακαρούνες στο χέρι καθημερινά, ατενίζοντας το πέρασμα του χρόνου από τα παράθυρα των σπιτιών τους ή από τις μικρές ταβέρνες που ατενίζουν τους λόφους και τις σμαραγδένιες ακτές». Αυτή η εικόνα, συνδυασμένη με την αίσθηση της παράδοσης, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Περπατώντας στα σοκάκια του γραφικού χωριού Όλυμπος ή απολαμβάνοντας τοπικές γεύσεις σε μια ταβέρνα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, ο επισκέπτης αισθάνεται ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. «Μέσα σε αυτή την παύση, η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκουν ένα κοινό σημείο, φτιαγμένο από καθημερινές χειρονομίες και απλές γεύσεις, αποτυπωμένες σε ένα πιάτο ζυμαρικών», τονίζεται χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την πολιτισμική συνάντηση.
Οι μακαρούνες, εξηγούν οι συντάκτες, θυμίζουν τα παραδοσιακά ιταλικά ζυμαρικά σε κάθε τους πτυχή, διατηρώντας την ίδια χειροποίητη καμπύλη, την ίδια αφοσίωση στην παρασκευή και την ίδια ταπεινή, αλλά επιδέξια τεχνική. Στο σχήμα και την υφή, παραπέμπουν στα ιταλικά καβατέλι. Ωστόσο, η διαφορά έγκειται στις τοπικές γεύσεις: ψιλοκομμένο κρεμμύδι τηγανισμένο σε άφθονο λάδι και μια γενναιόδωρη πασπάλιση με μυζήθρα, ένα ώριμο τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, που θυμίζει γευστικά την ιταλική αλατισμένη ρικότα.
«Καβατέλι ή μακαρούνες, ποιος εμπνεύστηκε από ποιον, τι σημασία έχει;» αναρωτιούνται στην εφημερίδα η 45χρονη Μαρίνα Κανάκη και η 76χρονη Σοφία Χατζηδάκη Φουρτούνα, αμφότερες αφοσιωμένες στο ζύμωμα, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα, τουρίστες απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης γύρω από απλά τραπέζια με χάρτινα τραπεζομάντιλα, με φόντο τους καταπράσινους ελαιώνες.
«Εκεί όπου με 20 ευρώ το πολύ, ξεκινά κανείς ένα πολύ γενναιόδωρο ταξίδι στην γαστρονομική παράδοση του νησιού», επισημαίνεται στο αφιέρωμα, υπογραμμίζοντας την οικονομική και γευστική αξία της Καρπάθου.
Το όνομα «μακαρούνες» ηχεί περίεργο και ταυτόχρονα οικείο, αποκαλύπτοντας κάτι περισσότερο από μια απλή γλωσσική συγγένεια μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Θυμίζει τα μακαρόνια που φώναζε ο Alberto Sordi στην εμβληματική ταινία του 1954, «Ένας Αμερικανός στη Ρώμη», όταν ένα πιάτο μακαρόνια, καταναλωμένο με πάθος, έγινε σύμβολο της πατρίδας, της ταυτότητας και της υπερηφάνειας.
Οι Ιταλοί, τέλος, εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την αυθεντική φιλοξενία των ντόπιων, τον αυθορμητισμό του τόπου και την αυθεντικότητα του νησιού, που προσφέρει «απλόχερα ταξίδια στη γεύση, τη φύση και την ιστορία». Η ανάδειξη της Καρπάθου μέσα από διεθνή μέσα ενημέρωσης, χάρη στις πρωτοβουλίες του δήμου, επιβεβαιώνει τη δυναμική του νησιού ως ενός αυθεντικού προορισμού πολιτισμού, γαστρονομίας και βιώσιμου τουρισμού.