
Γάλα και καρδιά: Αποκαλύπτεται ο κρυφός κίνδυνος για την υγεία!
Μια μακροχρόνια νορβηγική μελέτη αποκαλύπτει ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά στο γάλα παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.
Οι επιστήμονες, μετά από ανάλυση δεδομένων τριών δεκαετιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γάλα χαμηλών λιπαρών αποτελεί πιο ασφαλή επιλογή για την καρδιά σε σύγκριση με το πλήρες. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition», βασίστηκε σε δεδομένα από 73.860 άτομα, με μέση ηλικία τα 41 έτη, τα οποία παρακολουθήθηκαν επί 33 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταγράφηκαν 26.393 θάνατοι, εκ των οποίων οι 8.590 οφείλονταν σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με το γάλα χαμηλών λιπαρών. Η διαφορά αυτή έγινε εμφανής χάρη σε μια ιδιαιτερότητα της δεκαετίας του ’70, όταν οι περισσότεροι Νορβηγοί προτιμούσαν το πλήρες γάλα, ενώ στη δεκαετία του ’80 επικράτησε το χαμηλών λιπαρών.
Συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος είχαν 22% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 12% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η αύξηση του κινδύνου οφειλόταν κυρίως στο πλήρες γάλα. Αντίθετα, η κατανάλωση γάλακτος χαμηλών λιπαρών συνδέθηκε με 11% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 7% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες.
Επιπλέον, οι καταναλωτές χαμηλών λιπαρών ήταν συνήθως γυναίκες και μη καπνιστές, ενώ οι λάτρεις του πλήρους γάλακτος ήταν πιο πιθανό να είναι ενεργοί καπνιστές.
Οι συγγραφείς της μελέτης υπογράμμισαν ότι η σχέση μεταξύ κατανάλωσης γάλακτος και καρδιαγγειακών νοσημάτων εξαρτάται από τον τύπο του γάλακτος, με το πλήρες να παρουσιάζει θετική συσχέτιση με τον κίνδυνο και το χαμηλών λιπαρών να δείχνει ήπια επίδραση.
Τα ευρήματα συμφωνούν με τις τρέχουσες οδηγίες του βρετανικού NHS, το οποίο προειδοποιεί ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.