
Εντυπωσιάζει το κρουαζιερόπλοιο «Oceania Vista»: Χιλιάδες γεύματα καθημερινά!
Το κρουαζιερόπλοιο «Oceania Vista» είναι ένα πλωτό θαύμα, με μέγεθος που συναγωνίζεται δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και βάρος παραπλήσιο του Πύργου του Άιφελ. Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση το γεγονός ότι οι κουζίνες του λειτουργούν ακατάπαυστα, παράγοντας καθημερινά χιλιάδες γεύματα.
Περίπου 6.000 πιάτα ετοιμάζονται καθημερινά για τους 1.200 επιβάτες του, σε ένα δίκτυο 12 εστιατορίων που είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο. Όπως αποκαλύπτει το νέο ντοκιμαντέρ της Daily Mail στο YouTube, «Ship Shape», η μέρα για τους σεφ του πλοίου ξεκινάει στις 3 τα ξημερώματα, με την προετοιμασία του πρωινού.
Μέχρι τις 6 το πρωί, οι φούρνοι έχουν ήδη βγάλει 230 ζεστά και φρεσκοψημένα κρουασάν και pain au chocolat, καθώς και 150 δανέζικα γλυκίσματα και μάφιν, έτοιμα να ικανοποιήσουν τους πρώτους επισκέπτες της ημέρας.
Η ομάδα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, με επικεφαλής τον Jose Da Costa, απαρτίζεται από 28 μέλη και παράγει καθημερινά 15 διαφορετικά είδη ψωμιού, όλα φτιαγμένα από την αρχή πάνω στο πλοίο. Οι αριθμοί είναι πράγματι εντυπωσιακοί: μόνο για τα γλυκά χρησιμοποιούνται 200 κιλά αλεύρι, 36 κιλά βούτυρο και 79 κιλά ζάχαρη, ποσότητες που παραπέμπουν σε αρτοβιομηχανία και όχι σε πλοίο αναψυχής.
Το αστέρι του πρωινού είναι αναμφίβολα το κρουασάν, το οποίο έχει αποκτήσει σχεδόν μυθική υπόσταση πάνω στο πολυτελές πλοίο. Για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας που διακρίνει το κρουαζιερόπλοιο, όλα τα άλευρα προέρχονται αποκλειστικά από έναν επιλεγμένο μύλο στη Γαλλία.
Όπως εξηγεί ο Eric Barale, ο επικεφαλής σεφ του πλοίου: «Ταξιδεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο με αυτό το συγκεκριμένο αλεύρι, ώστε να προσφέρουμε πάντα την ίδια σταθερή ποιότητα και γεύση».
Δοκιμάζοντας ένα ζεστό κρουασάν απευθείας από τον φούρνο, χαμογελά ικανοποιημένος: «Είναι ακριβώς όπως όλα τα υπόλοιπα». Με μια δόση νοσταλγίας προσθέτει: «Όταν ήμουν παιδί, πήγαινα στον φούρνο του χωριού μου να πάρω ψωμί. Μέχρι να γυρίσω σπίτι, το μισό είχε ήδη εξαφανιστεί!».
Ενώ οι επιβάτες απολαμβάνουν το πρωινό τους, οι κουζίνες του «Oceania Vista» προετοιμάζονται για την υπόλοιπη ημέρα. Οι ομάδες στα 12 εστιατόρια του πλοίου ετοιμάζουν περίπου 700 πιάτα ημερησίως, ενώ τα μενού τους αλλάζουν κάθε 28 ημέρες, ώστε οι γεύσεις να παραμένουν πάντα φρέσκες και συναρπαστικές.
Η οργάνωση στις κουζίνες του «Oceania Vista» είναι αξιοθαύμαστη, τα μενού σχεδιάζονται τρεις μήνες πριν από κάθε ταξίδι. «Τον Ιούλιο έχουμε ήδη φροντίσει για τις γαλοπούλες των Χριστουγέννων!» λέει, γελώντας, ο σεφ Eric Barale.
Όπως εξηγεί, η δημιουργία ενός μενού δεν είναι απλώς μια συλλογή συνταγών: «Χρειάζεται να βρεις τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις γεύσεις, αλλά και την κατάλληλη τεχνική για να τις αναδείξεις».
Οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ εστιατόρια - από το Jacques, που σερβίρει αυθεντική γαλλική κουζίνα, μέχρι το Toscana, γνωστό για τα χειροποίητα ιταλικά ζυμαρικά του. Για όσους αναζητούν μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα, υπάρχει το υπαίθριο terrace café, με φαγητό και θέα στο απέραντο γαλάζιο.
Σε διάστημα 10 ημερών, οι 1.200 ταξιδιώτες του πλοίου καταναλώνουν εντυπωσιακές ποσότητες: πάνω από 2,7 τόνους αστακού, σχεδόν 1,6 τόνους εκλεκτού μοσχαρίσιου κρέατος και περίπου 14.000 μπουκάλια κρασί από όλο τον κόσμο.