
Άνοια: Η διατροφή που επιταχύνει την εμφάνισή της – Νέα μελέτη
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος και ζαχαρούχων αναψυκτικών επιταχύνει την εμφάνιση άνοιας και άλλων χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με μια νέα 15ετή μελέτη. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν σχεδόν 2.500 ηλικιωμένους και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν ανθυγιεινές διατροφές, πλούσιες σε επεξεργασμένα κρέατα και αναψυκτικά, εμφάνισαν εγκεφαλικές και καρδιακές παθήσεις με ταχύτερο ρυθμό.
Αντίθετα, όσοι ακολούθησαν διατροφή τύπου μεσογειακής, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και υγιεινά λιπαρά, παρουσίασαν σημαντικά λιγότερες χρόνιες παθήσεις. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging, παρακολούθησε συμμετέχοντες από τη Σουηδική Εθνική Μελέτη για τη Γήρανση και τη Φροντίδα στο Κουνγκσχόλμεν, με μέση ηλικία τα 71 έτη.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια, με την ποιότητα της διατροφής τους να αξιολογείται μέσω ερωτηματολογίων. Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και τις βαθμολόγησαν ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκονταν σε αναγνωρισμένα υγιεινά πρότυπα. Η μεσογειακή διατροφή, παραδοσιακή στη νότια Ευρώπη, βασίζεται σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και ελαιόλαδο.
Εντωμεταξύ, η MIND διατροφή συνδυάζει στοιχεία της μεσογειακής με τη διατροφή DASH, η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η MIND δίνει έμφαση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα μούρα, περιορίζοντας τα τηγανητά, το βούτυρο και τα γλυκά. Ο Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής, ένα σύστημα βαθμολόγησης που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ, «ανταμείβει» την υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, ενώ «τιμωρεί» το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα ζαχαρούχα ποτά και τα τρανς λιπαρά.
Και τα τρία διατροφικά πρότυπα συνδέθηκαν με πιο αργή συσσώρευση ασθενειών. Αντίθετα, μια διατροφή με μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων προϊόντων και ζαχαρούχων ποτών, συνδέθηκε με ταχύτερη συσσώρευση ασθενειών. Οι ερευνητές ανέλυσαν τον συνολικό αριθμό χρόνιων ασθενειών με τις οποίες ζει κάποιος καθώς γερνά, συμπεριλαμβανομένων καρδιοπαθειών, άνοιας, κατάθλιψης, Πάρκινσον, διαβήτη, καρκίνου και μυοσκελετικών προβλημάτων.
Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, τα άτομα με τις πιο υγιεινές διατροφές είχαν κατά μέσο όρο δύο έως τρεις λιγότερες χρόνιες παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία στη διατροφική ποιότητα. Η διατροφή συνδέθηκε με τη συσσώρευση καρδιαγγειακών και νευροψυχιατρικών παθήσεων, αλλά όχι με μυοσκελετικές παθήσεις. Το προστατευτικό αποτέλεσμα των υγιεινών διατροφικών προτύπων ήταν ιδιαίτερα έντονο στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους άνω των 78 ετών.
Ο Αντριάν Καρμπάγιο-Κάσλα, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για τη Γήρανση του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην επίδραση που ασκεί στην ανάπτυξη της πολυνοσηρότητας στους γηράσκοντες πληθυσμούς». Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κακή διατροφή και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τροφοδοτούν μια επιδημία ασθενειών του τρόπου ζωής, από την παχυσαρκία και τον διαβήτη μέχρι το Αλτσχάιμερ.
Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι τα ευρήματά τους προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων που δείχνουν ότι η ποιότητα της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγιή γήρανση, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της «φλεγμονογήρανσης». Πρόσθεσαν ότι το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστούν οι διατροφικές συστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μακροζωία, καθώς και οι ομάδες ηλικιωμένων που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν.