Νομίζεις ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι πιο υγιεινά; Τι μπορεί να σου προκαλέσει έστω κι ένα κουτάκι την ημέρα

Αναψυκτικά light VS Ζαχαρούχα: Ποια βλάπτουν περισσότερο το συκώτι σας;

Υγεία
Δημοσιεύθηκε  · 4 λεπτά ανάγνωση

Μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γαστρεντερολογίας στο Βερολίνο, αποκαλύπτει ότι τα αναψυκτικά διαίτης και τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κοινών ηπατικών παθήσεων έως και 60%. Σύμφωνα με την αδημοσίευτη μελέτη, η κατανάλωση ενός μικρού κουτιού αναψυκτικού διαίτης ημερησίως συνδέεται με αύξηση κατά 60% του κινδύνου μη αλκοολούχου λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), ενώ ένα ζαχαρούχο ποτό αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%.

Η NAFLD, ή αλλιώς στεατωτική ηπατική νόσος που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD), είναι μια κατάσταση όπου συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ ατόμων που καταναλώνουν μικρή ή καθόλου αλκοόλη. Η βλάβη που προκαλείται είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε άτομα με χρόνιο αλκοολισμό, οδηγώντας σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Η πάθηση έχει αυξηθεί κατά 50% στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και σήμερα, περίπου το 38% του πληθυσμού έχει διαγνωστεί με αυτήν.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Lihe Liu, μεταπτυχιακός φοιτητής στο First Affiliated Hospital of Soochow University στην Κίνα, τονίζει ότι ενώ τα ζαχαρούχα ποτά (SSB) βρίσκονται εδώ και καιρό υπό έλεγχο, οι εναλλακτικές λύσεις "διαίτης" θεωρούνται συχνά ως η πιο υγιεινή επιλογή. Όμως, η μελέτη δείχνει ότι τα ποτά με χαμηλή ή καθόλου ζάχαρη (LNSSB) συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο MASLD, ακόμα και σε μέτρια επίπεδα κατανάλωσης, όπως ένα μόνο κουτάκι την ημέρα, όπως υπογράμμισε ο Liu.

Επιπλέον, η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο. Ο Liu δήλωσε ότι "Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την κοινή αντίληψη ότι αυτά τα ποτά είναι ακίνδυνα και υπογραμμίζουν την ανάγκη επανεξέτασης του ρόλου τους στη διατροφή και την υγεία του ήπατος, ειδικά καθώς η MASLD αναδεικνύεται ως παγκόσμιο πρόβλημα υγείας".

Η μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 124.000 άτομα χωρίς ηπατική νόσο που συμμετείχαν στην UK Biobank, μια μεγάλη βιοϊατρική ερευνητική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κατανάλωση ποτών αξιολογήθηκε μέσω 24ωρων ερωτηματολογίων διατροφής κατά τη διάρκεια της 10ετούς μελέτης.

Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι οι συμμετέχοντες που αντικατέστησαν τα αναψυκτικά με νερό μείωσαν τον κίνδυνο κατά σχεδόν 13% σε σύγκριση με τα ζαχαρούχα ποτά και πάνω από 15% σε σύγκριση με τα αναψυκτικά διαίτης. Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με αναψυκτικά διαίτης (ή το αντίστροφο) δεν μείωσε τον κίνδυνο.

Ο Sajid Jalil, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η μελέτη παρέχει "άμεσες ενδείξεις διατροφικών συμπεριφορών που επηρεάζουν τη MASLD". Εξήγησε μέσω email ότι "Η μελέτη έδειξε ότι τόσο τα κανονικά, όσο και τα διαιτητικά αναψυκτικά μπορεί να βλάψουν το συκώτι με την πάροδο του χρόνου, ενώ η επιλογή νερού ή μη ζαχαρούχων ποτών θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του" και συμπλήρωσε πως "Για μένα, αυτή η μελέτη έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος από προηγούμενες μελέτες λόγω του προοπτικού σχεδιασμού της, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ατόμων, επικυρωμένο τεστ για τη διάγνωση της MASLD και μακρά παρακολούθηση".

Ο Liu εξήγησε ότι στα ζαχαρούχα ποτά, η υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλεί απότομες αυξήσεις στη γλυκόζη του αίματος και την ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Αν και έχουν λίγες θερμίδες, τα ποτά διαίτης μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του ήπατος μέσω διάφορων οδών, όπως αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, επιρροή στο αίσθημα πληρότητας, αύξηση της επιθυμίας για γλυκά τρόφιμα και διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης. "Το νερό, ωστόσο, ενυδατώνει το σώμα χωρίς να επηρεάζει τον μεταβολισμό, βοηθά στον κορεσμό και υποστηρίζει τη συνολική μεταβολική λειτουργία", τόνισε ο Liu. "Γι’ αυτό η μείωση του κινδύνου είναι παρόμοια ανεξάρτητα από το ποιο ποτό ή αναψυκτικό αντικαθίσταται – αυτό δείχνει ότι το νερό είναι το πιο υγιεινό προεπιλεγμένο ποτό".